Vad är en VPN? En guide till allt du behöver veta

Eftersom du är här, är chansen att du har hört talas om en VPN, eller Virtual Private Network. Men att höra om det – eftersom du vill titta på BBC iPlayer på amerikansk mark, eller Netflix när du reser utomlands, förmodligen inte tillräckligt. Om du vill veta allt om varför en VPN är också bra för anonymitet, säkerhet och din personliga online-säkerhet – du är på rätt plats.
Vad är en VPN och varför behöver jag en?

En VPN är ett smart sätt att maskera din online-identitet. Vanligtvis, när du går online du blir ansluten till en server och ges en unik IP-adress, identifierar detta var du loggar in från och kan lagra data om dig. Eftersom dessa servrar är relativt öppna kan det finnas personer som tittar på och eventuellt hot som kan komma åt dina data. Denna IP-adress kan ge bort din verkliga identitet, så att potentiellt negativa enheter att spåra dig. Detta är särskilt viktigt när du reser och använder öppna Wi-Fi på flygplatser och hotell som potentiellt skulle kunna vara osäkra.

Den här specifika identiteten innebär också att din plats kan bestämmas. Så om du är en amerikansk medborgare utomlands som fortfarande vill komma ikapp på din Hulu visar då du kan blockeras i ett land Hulu är inte tillgänglig från. Detta är också en stor användning för en VPN som kan få dig att verka fortfarande vara på amerikansk mark.